Wednesday, 29 January 2014

Perogram Pembangunan Sukan Catur Sekitar Hulu Perak.

Program pembangunan catur semakin mendapat tempat dalam kalangan pelajar sekolah samada di sekolah rendah mahupun di sekolah menengah. Kejohanan Catur Majlis Sukan Sekolah-sekolah  Peringkat Daerah Hulu Perak akan berlangsung pada 8 Februari ini. Semua sekolah yang mengambil bahagian bertungkus lumus mencungkil bakat di sekolah masing-masing untuk di bawa ke peringkat daerah.

Antara sekolah yang terawal memulakan program pembangunan dan mencungkil bakat pelajar ialah SK Sri Tawai Gerik. Di bawah seliaan PK Kokurikulum Pn Suwita, SK Sri Tawai telah berjaya mengumpul seramai 28 orang pelajar Tahun 3 dan 4 untuk didedahkan dengan permainan catur.
Pihak PTPS Catur Hulu Perak mengucapkan tahniah atas langkah awal yang diambil oleh SK Sri Tawai ke arah mengembangkan lagi sukan permainan catur iini.


Para pelajar dibimbing oleh mentor yang dijemput dari SK Adika Raja dan  SK Bongor untuk membantu pembelajaran mereka di peringkat awal.

Peserta kursus memberi tumpuan dengan penuh minat.

Pelajar mula berfikir untuk menyelesaikan masalah.

Jurulatih muda degan penuh yakin membimbing pelajar dan guru  baru dengan openingnya.
 
Sementara itu, dalam persiapan sekolah melatih para pelajar untuk berentap di kejohanan MSSD nanti, MRSM Gerik telah menjemput Tn Haji Amiluddin bekas jurulatih Perak untuk meberi kursus intensif kepada para pelajar. Antara sekolah yang dijemput bersama dalam program intensif ini iala SK Sri Adika Raja dan SK Bongor.
 
Diharap para pelajar yang terpilih mengikuti kelas ini dapat memberi cabaran di Kejohanan Catur MSSD Hulu Perak itu nanti.

Empat orang Pelajar SK Bongor yang baru 3 bulan mengenali permainan catur.

Pelajar MRSM Gerik dengan penuh khusuk mengikuti pengajaran Tn Hj Amiluddin.

Tn Hj Amiluddin.

.
Pelajar yang sedang cuba menyelesaikan masalah
Semoga kegigihan para pelajar akan membawa kejayaan kepada mereka.
 
Tahniah diucapakan atas kejayaan mengadakan program ini.
 

No comments:

Post a Comment